Stop kriminalizaciji solidarnosti!

ffbaksd

Proteklih nedelja sve su jasnije namere vladajućih neoliberalnih struktura da se na podmukle načine suprotstave građanima u borbi za jedini krov nad glavom. Formalni i neformalni koraci koje političke stranke na vlasti preduzimaju su podsetnik su na to koliko je neophodno da u ovakvim borbama ostanemo ujedinjeni i solidarni.

U petak, 7. juna, ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kukavički su napadnuti Mihajlo Nikolić i Marko Đelević, studenti i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom koja brani porodice od prinudnih iseljenja. Aktivisti su napadnuti bokserima i metalnim šipkama, nakon što su ih napadači duže vreme pratili u krugu kampusa. Prema neformalnim saznanjima, napadači su prethodno viđeni kako u kampusu lepe plakate „Srpske desnice“, koja se često pominje kao podružnica vladajućeg režima. Već sledećeg dana, takođe u Univerzitetskom kampusu, pretučen je Dejan Bagarić, takođe student i politički aktivista.

Očigledna sprega vladajućih i militantne desnice, te nasilje nad mladim aktivistima su još jedan besraman pokušaj zastrašivanja građana koji ne pristaju da odustanu od svojih prava i koji svakodnevno hrabro brane prava svojih sugrađana. Ovo se nadovezuje na ranije pokušaje zastrašivanja, na nedavno privođenje aktivista ZA Krov nad glavom, na očiglednu saradnju državnih organa i privatnih izvršitelja, kao i na nedavno predložene izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Podsećamo, ovim zakonom se porodice stavljaju u još veću opasnost od gubitka svog doma, dok aktivistima prete visoke novčane kazne i kazne zatvora.

Levi samit Srbije osuđuje napade na aktiviste i podržava Protest protiv prebijanja studenata koji će se održati 11. juna ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu sa početkom u 18h.

Ovo je mnogo više od prljavog obračuna države sa političkim neistomišljenicima. Ovo je udar neoliberalno ustrojenog državnog aparata na sopstvene najugroženije građane i na one koji im pomažu.

Solidarnost nije zločin! Pružimo otpor svakom vidu formalnog i neformalnog kažnjavanja solidarnosti!

 

Be the first to comment on "Stop kriminalizaciji solidarnosti!"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*