Protest Sindikata novinara Srbije i Profesionalnog udruženja novinara Srbije

news papers2

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) u utorak (7.jula) u 12,05 organizovaće protestni skup ispred Ustavnog sud zbog upornog ignorisanja Inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima koju su naše organizacije Ustavnom sudu podnele septembra 2014. godine.

Ustavni sud je jedina institucija koja može da spreči dramatične posledice primene Zakona koji ce dovesti do masovnog gašenja medija i ugrožavanja javnog interesa u oblasti informisanja

Iako Ustav dozvoljava lokalnim samoupravama da osnivaju medije Zakon o javnom informisanju i medijima im to pravo isključuje dok, sa druge strane, to pravo dozvoljava nacionalnim manjinama. To ce dovesti do paradoksalne situacije da na jugu i obodima Srbije, mediji koji se finansiraju iz budžeta Srbije emituju program samo na albanskom i jezicima drugih nacionalnih manjina, dok ce građani srpske nacionalnosti ostati uskraćeni za informacije na svom maternjem, srpskom jeziku.

Predstavnici SINOS i PROUNS predaće protestno pismo predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić-Prelić, a zatim će pred zdanjem u Bulevaru Kralja Aleksandra 15 održati konferenciju za novinare.

Pozivamo medijske radnike, građane i stručnu javnost da daju podršku skupu i da pokušamo svi zajedno da sprečimo potpunu propast javnog informisanja u Srbiji.

Predsednica SINOS Dragana Čabarkapa
Predsednica PROUNS Jelena Vučićević

U Beogradu,
3. jula 2015. godine