Tribina: Radništvo na lizing – legalizacija eksploactacije

agencijski_rad

Levi samit Srbije i aktivisti i aktivistkinje kampanje „Ko krade Rad?“ pozivaju vas na diskusiju

„Rad na lizing“, odnosno rad preko agencija za privremeno zapošljavanje u Srbiji je prisutan već duže od decenije. Procenjuje se da je na ovaj način zaposleno preko 80.000 ljudi. Do sada, zakon o radu nije uredio ovakav radni odnos pa je je poslovanje raznih agencija za upućivanje na privremeni rad kod poslodavca zasnovano na nekoliko vrlo šturih zakonskih i podzakonskih odredbi. Donošenjem Zakona, najavljuje vlast, urediće se ova oblast i unaprediti prava zaposlenih preko agencija, te će se ujedno regulisati „nelojalna konkurencija“ na tržištu rada.

Međutim, poslednja verzija nacrta koji je načinila radna grupa oformljena za tu priliku, ne pokazuje ove namere. Kao i u slučaju poslednjih izmena i dopuna Zakona o radu, i u ovom slučaju režim će pokušati da dosadašnje prakse zaposlenja preko agencija jednostavno legalizuje. Nacrt Zakona o radu preko agencija za upućivanje na privremeni rad kod poslodavca ne sadrži osnovne radno pravne zaštite zaposlenih na ovaj način. Posebno zabrinjava činjenica da se pokušava izbeći mogućnost ostavrivanja kolektivnih prava radništva i činjenica da se ne predviđa ograničenje broja zaposlenih preko agencija na jednom radnom mestu. Na taj način jednostvano će se izbeći obavezujuća direktiva Evropskog parlamenta da radništvo zaposleno preko agencija mora imati iste uslove rada i zaradu kao i zaposleni direktno kod poslodavca.

Ovaj primer fleksibilizacije radnih odnosa, kao što je slučaj i u mnogim drugim zemljama u kojima postoji rad na lizing, zapravo dodatno utiče na smanjenje cene rada i i opsega radnih prava, čineći sindikalno organizovanje rada gotovo nemogućim.

U razgovoru na ovu temu učestvuju:
Jugoslav Ristić – SSSS Kragujevac,
Aleksandar Korać – radnik Manjeti Mareli
Mile Petrović – Crvena inicijativa Kragujevac
Tamara Baković Jadžić, Levi samit Srbije

Vreme: 14. jun 2017 u 17 časova
Mesto: Plava sala u upravnoj zgradi Zastava oružja, Kosovska br. 4, Kragujevac