Protest protiv MHE: Voda pripada svima!

ne za mhe 2

Na Studentskom trgu u Beogradu je održan protest protiv izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji.

Protest kome je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi su organizovali pokret „Odbranimo reke Stare planine“ (ORSP) uz pomoć organizacija „Savski nasip”, „Pravo na vodu”, „Ne davimo Beograd”, „Studenti ne daju reke” i drugih. Levi samit Srbije je svoj doprinos u organizaciji ovog protesta dao kao jedan od osnivača i delova mreže „Pravo na vodu“.

Protest je organizovan kako bi se skrenula pažnja javnosti, nadležnih institucija i donosioca odluka na aktuelan proces devastacije prirodnih resursa Srbije izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa. Jedini zahtev protesta je bio momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini hidroelektrana!

Pored brojnih aktivista i aktivistkinja iz različitih delova Srbije koji svakodnevno brane naše reke od privatnih investitora okupljenima su se obratili i prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta iz Beograda, dr Predrag Simonović profesor Biološkog fakulteta iz Beograda, Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista pokreta ORSP i Desimir Stojanov, predsednik Saveta Mesne zajednice sela Rakita čija je borba prethodnih meseci bila u žiži javnosti.

Skup je nastavljen protestnom šetnjom do zgrade Predsedništva i zgrade Vlade Srbije ispred koje se okupljenima obratila i naša članica Iva Marković koja je rekla da je država „zabila glavu u pesak“.

„Institucije su se udavile u mulju i u takvoj mutnoj vodi love različiti investitori, Izgradnja MHE nije borba za čistu energiju i to je rekla struka i motika, njihov pravi uzrok je brži, bolji i lakši profit“, rekla je Marković.

ne za mhe 1

Pravo na vodu je mreža koja okuplja organizacije i pojedince ujedinjene u borbi za pristup vodi. Smatramo da apsolutno svaki čovek mora imati pristup dovoljnoj količini kvalitetne vode kako bi zadovoljio svoje životne potrebe. Da bi se ovo ostvarilo, neophodno je direktnije uključivanje stanovništva i lokalnih zajednica u procese odlučivanja o ovom resursu.

Protivimo se privatizaciji vode i vodnih dobara. Interes privatnih kompanija nije dugoročna i održivo planirana proizvodnja vode, već sticanje što većeg profita. Zbog toga, voda mora biti javno dobro u zajedničkom vlasništvu.

Pravo na vodu pokrenuli su Levi samit Srbije, 7 zahteva i Socijaldemokratska unija.

Be the first to comment on "Protest protiv MHE: Voda pripada svima!"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*