Pismo podrške – oslobodite Zdravka i Vladimira!

13256052_1059800710765669_6364951614389108092_n

Zdravko Saveski i Vladimir Kunovski, članovi Levice, nove leve političke stranke u Makedoniji, u kućnom pritvoru su više od 30 dana zbog učešća u protestima protiv autoritarnog i korumpiranog režima, koji i dalje traju. Kućni pritvor im je produžen za još 30 dana i preti im zatvor i visoke novčane kazne.

Makedonija se suočava sa potpunim ukidanjem demokratije. Najviše rangirani političari se bili osumnjičeni za korupciju i druge kriminalne aktivnosti, ali ih je predsednik amnestirao i time uspešno neutralizovao trud institucija da ih izvedu pred lice pravde. To je izazvalo masovne proteste u celoj zemlji koji traju više od mesec i po dana.

Da bi izazvao strah kod ljudi, režim je počeo da optužuje učesnike i učesnice protesta za kršenje zakona. Vlasti nakon protesta nezakonito prate, legitimišu i privode aktiviste, ispituju ih i izriču im novčane kazne. Uhapšeno je pet protestanata, među njima su Zdravko i Vladimir. Oni su žrtve selektivne primene pravde koju primenjuje režim. Dok su političari, osumnjičeni za korupciju i druge kriminalne radnje, na slobodi, naši drugovi su zadržani u kućnom pritvoru, pod optužbom da su učestvovali u napadu na jednu od kancelarija predsednika države tokom trajanja protesta.

Izvršen je veliki pritisak na sudstvo da se Zdravko i Vladimir zadrže u pritvoru, a javni tužilac je više puta zatražio od suda da se kućni pritvor zameni zatvorskim. Njihovo suđenje je dva puta odloženo sa namerom da ih zadrže što duže i da im tako onemoguće učešće u protestima. Na taj način, njima je zapravo izrečena kazna bez suđenja i njihova sloboda kretanja je ograničena iz političkih, a ne iz pravnih razloga.

Pozivamo vas da upoznate vašu javnost sa zastrašujućom situacijom u Makedoniji, gde je uspostavljen režim nalik na Erdoganov, Putinov, Orbanov.

Pozivamo vas, kao partije, organizacije i pokrete levice da potpišete ovo pismo podrške kojim se zahteva oslobađanje Zdravka i Vladimira, kao i prekid proganjanja aktivista. Ako želite da to učinite, molimo vas da pošaljete e-mail na contact@levica.mk sa naznakom: Podrška Zdravku i Vladimiru.

Zdravko Saveski
je dugogodišnji društveni aktivista. Jedan je od osnivača organizovanog Pokreta levice u Makedoniji 2007. godine. Učestvovao je u brojnim protestnim aktivnostima protiv društvene nepravde i kršenja ljudskih prava. Jedan je od najistaknutijih članova Levice i član je njenog kolektivnog predsedništva. On je, takođe, sindikalista, i do skoro je bio sekretar Multietničkog sindikata obrazovanja. Stekao je doktorat iz političkih nauka i bivši je univerzitetski profesor.

Vladimir Kunovski
je aktivni član Levice. Priključio se studentskim protestima 2014. godine i od tad je učestvovao u svim protestima za vladavinu prava i društvenu pravdu. Kada je objavljeno formiranje Levice, on je prepoznao u njoj snagu koja može da napravi pozitivne promene u društvu i priključio se njenom Inicijativnom odboru.

Preuzeto:
http://levica.mk/2016/01/30/zdravko-vladimir-2/