Levi samit Srbije vas poziva na zajedničko praćenje izbornog dana u Grčkoj

go-siriza

Nedelja 25. Januar 2015, 18:00h
Društveni centar “Oktobar”
Strahinjića Bana 22, Beograd

Vanredni parlamentarni izbori koji se u nedelju organizuju u Grčkoj privlače veliku pažnju javnosti u čitavoj Evropi. Razlog tome je mogućnost pobede Koalicije radikalne levice – SIRIZA, koja bi mogla formirati prvu radikalno levo vladu u Evropi u poslednjih par decenija. Svoju popularnost, posebno među radnicima i socijalno najugroženijima, SIRIZA je izgradila protivljenjem memorandumima Trojke (Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda), kojima je u toj zemlji zaveden režim „mera štednje“, koji je doveo do humanitarne katastrofe. Njen dolazak na vlast mogao bi da ulije nadu milionima ljudi širom kontinenta koji žele da vide kraj politici štednje, kao i da otvori novu fazu uspona levice i pokreta protiv kapitalističke globalizacije. SIRIZA je proteklih godina već poslužila kao inspiracija rastućem broju političkih projekata, u regionu, Evropi i svetu. Ovo je samo deo razloga zbog kojih sa nestrpljenjem čekamo nedelju.

Program:
18h: Diskusija o kontekstu održavanja izbora u Grčkoj, istorijatu SIRIZE i problemima sa kojima bi se njena eventualna buduća vlada mogla suočiti
20h: Praćenje pristizanja rezultata i njihovo komentarisanje i Skajp uključenja iz prijateljskih organizacija u regionu (HR, SLO, MK, GR)

Tokom cele večeri grupa za inrmacije će konstantno pratiti i prevoditi uživo izveštaje sa terena i postavljati ih na internet.