Levi samit Srbije na sastanku „Organizovanje za levu hegemoniju“

photo_2018-09-26_12-56-02

Krajem septembra u Berlinu je održan sastanak predstavnika i predstavnica različitih levih partija, platformi i organizacija na kojem je učešće uzeo i član Levog samita Srbije Vladimir Simović.

Sastanak pod nazivom „Organizovanje za levu hegemoniju“ organizovala je fondacija Rosa Luxemburg. Razgovori su bili fokusirani na strategiju širenja i internacionalnog povezivanja levice.

U pitanju je skup koji je nastavak istoimene velike konferencije koja je održana u oktobru 2017. godine u Madridu, a u kojoj je učestvovalo preko stotinu aktivista i aktivistkinja. Ovogodišnji skup je bio manjeg formata, ali se nastavilo sa strateškim razgovorima – kako izgraditi „treći pol“, jaku i progresivnu alternativu autoritarnom neoliberalizmu, s jedne, i usponu desnice, s druge strane.

Levica je prethodnih godina uspela da se organizuje i mobiliše na brojnim frontovima – protiv mera štednje, oko pitanja stanovanja, zdravstva, obrazovanja, izbegličke krize, itd. Ipak, ove borbe su često fragmentisane. Sastanak u Berlinu je stoga poslužio i kao forum na kojem se razgovaralo o mogućnostima zajedničkih borbi koje bi mogle da omoguće transnacionalnu strategiju za radikalnu transformaciju u Evropi. Ovo je posebno značajno u kontekstu nadolazećih izbora za Evropski parlament.

U ime Levog samita Srbije, Vladimir Simović je govorio o specifičnom kontekstu izgradnje levice u postsocijalističkom društvu, kao i o političkim i ekonomskim dešavanjima u protekle tri decenije u Srbiji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici i predstavnice Die Linke iz Nemačke, Podemosa iz Španije, poljskog Razema, Levice iz Slovenije, Zagreb je naš iz Hrvatske, Working Families Party iz SAD, Momentuma iz Velike Britanije i mnogih drugih levih partija, platformi i organizacija.

photo_2018-09-25_08-38-20 photo_2018-09-26_12-56-30