Tribina: Imaš li ti za koga da glasaš?

ulicnaakcija

Levi samit Srbije organizuje u subotu 5. marta u Subotici uličnu akciju i tribinu pod zajedničkim nazivom “Imaš li ti za koga da glasaš“.

Ulična akcija je od 14 do 16 sati u centru Subotice, na trgu Slobode. Tribina počinje u 18 časova prikazivanjem dokumentarnog filma “Svet rada u borbi protiv krupnog kapitala“. U razgovoru nakon projekcije učestvuju: Branislav Markuš,  jedan od autora filma, zatim prekarna radnica  Milica Lupšor i sociolog Vladimir Simović. Moderator je Mikloš Olajoš Nađ iz organizacije “Solidarnost” koja u ime Levog samita Srbije poziva građane i građanke Subotice na razgovor o predstojećim izborima.

Ulaz je Slobodan, a tribina “Imaš li ti za koga da glasaš” održava se u sali 213 na I spratu Otvorenog univerziteta.

 

Zašto je važno razgovarati o izborima?

Vladajući poredak je takav da na izborima narod daje mandat određenoj političkoj opciji koja onda ima četiri godine da sprovodi svoj program. To efektivno znači da je upravljanje državom i njenim institucijama monopolizovano od strane jednog dela političke elite. Problem se pokazuje i u tome da na izborima praktično ni nema političkog izbora. Zato i ne može da čudi da na biračka mesta izlazi tek nešto preko 50% stanovništva sa pravom glasa.

 

Šta da se radi u takvom kontekstu?

Samoorganizacija.

Pre svega je potrebno obaviti ozbiljan politički rad kako bi se u društvu povratilo poverenje u to da je drugačije društvo zaista moguće i raditi na izgradnji pokreta koji će se za to boriti, a centralno je pitanje: Šta je to što želimo da ostvarimo?