Borba za prosvetu je borba za bolju budućnost svih nas

lss prosveta 2

Današnjim protestnim okupljanjem u Beogradu počeo je štrajk prosvetnih radnika i radnica. Levi samit Srbije podržava borbu prosvetnih sindikata i njihovog članstva sa kojima smo danas zajedno bili na ulicama.

Protest koji su organizovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Samostalni sindikat obrazovanja Srbije, je počeo u 12h ispred zgrade Ministarstva prosvete odakle se, nakon obraćanja organizatora, krenulo u kratku šetnju do zgrade vlade Srbije. Tu su se ponovo mogla čuti obraćanja sindikalnih predstavnika/ca koji su vladi ostavili pismo sa svojim zahtevima. Protestna kolona je nastavila do zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave gde je protest i završen.

Oko 2000 okupjenih prosvetara i onih koji ih podržavaju je u nekoliko navrata, kako ispred zgrada ministarstava, tako i ispred Vlade, zviždalo na pominjanje imena predstavnika vlasti, a mogli su se čuti i glasni zahtevi za ostavkama.

Prosvetni radnici i radnice se bore protiv predloga nove sistematizacije platnih grupa u javnom sektoru koju vide kao nepravednu. Osim što vide problem sa platnim grupama u koje su svrstani, problem je i činjenica da se tim zakonom otvara prostor za političku kontrolu nad zaposlenima i mogućnošću njihovog napredovanja.

Levi samit Srbije smatra da je potrebno podržati borbu svih radnica i radnika koji se bore za veće plate i bolje radne i životne uslove. Podržavajući borbu prosvetara ne borimo se samo za poboljšanje trenutnog položaja radnica i radnika u ovom sektoru, već i za bolje obrazovanje a time i bolju budućnost svih nas.