9. Novembar – Dan kao i svaki drugi

letak-9N-final

U godini u kojoj se obeležava sedamdeseta godišnjica vojne pobede nad nacizmom i fašizmom u Srbiji je sudski rehabilitovan kvislinški četnički komandant Draža Mihailović, a priprema se i rehabilitacija jednog od najodanijih Hitlerovih sledbenika, generala Milana Nedića. U isto vreme potiskuje se i kriminalizuje herojska antifašistička borba Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Zašto je obnovljenom kapitalizmu u Srbiji potrebna drastična revizija istorije zasnovana na brutalnim falsifikatima?

Zbog sistemskih protivrečnosti kapitalizma velike krize su neizbežne. Ukoliko vladajuće klase nisu u stanju da očuvaju sistem dominacije na stari način, uz poštovanje privida slobode, demokratije i ljudskih prava, fašizam služi kao strategija da se očuva vladavina kapitala nad radom.

Funkcija rasizma i šovinizma je da socijalno nezadovoljstvo transformišu u nacionalnu i rasnu mržnju. Nacionalizam negira postojanje klasnih razlika u društvu i za probleme većine stanovnika neke zajednice optužuje pripadnike drugih naroda i rasa. Šovinizam i rasizam su strategije koje buržoazije koriste da bi rasteretile kapitalizam od odgovornosti za bedu, nezaposlenost i ratove i kako bi obične ljude onemogućile da razumeju prave uzroke svog bednog društvenog položaja.

Fašizam je imperijalizam. Cilj svakog imperijalizma je podređivanje kompletnog čovečanstva gospodstvu globalnog kapitala i pljačkanje većine svetskog stanovništva, eksploatisanje prirode i onemogućavanje autonomnog razvoja naročito malih naroda i država.

Levi antifašizam je bio i ostao globalni pokret za rasnu i socijalnu jednakost, pravdu i slobodu. Kompradorske političke elite u Srbiji danas poklanjaju privredne i prirodne resurse kapitalu i tajkunima i tako naše stanovništvo lišavaju osnovnih pretpostavki za život. Zbog toga je nužna revizija novije istorije i rehabilitacija notornih izdajnika i zločinaca. Restauracija kapitalizma zahteva da se iz kolektivnog pamćenja potisne sećanje na herojske antifašističke borkinje i borce koji su ginuli kako bi fabrike pripadale radnicama i radnicima, a zemlja seljankama i seljacima – umesto pljačkaškom kapitalu i tajkunima.

Mali narodi ne mogu svoj nepovoljni položaj u svetskom kapitalističkom sistemu popraviti oslanjanjem samo na sopstvene snage, niti priklanjanjem imperijalističkim silama, nego samo ujedinjeni sa drugim narodima koji su u sličnom položaju i progresivnim pokretima u razvijenim državama. Zbog toga je nužno odbacivanje nacionalizma, rasizma i šovinizma i delovanje na osnovu antifašističkih i interacionalističkih tradicija. Danas, kao i pre 70 godina.

Od Slovenije do Turske, nova levica na Balkanu bori se protiv diktature „mera štednje“, represivnih vlada i rasta fašističke desnice. Protiv progona izbeglica. Bori se za novi pokret koji će srušiti svet koji za 1% proizvodi bogatstvo, a za 99% nesigurnost, glad, ratove, izbeglištvo i bedu. Levi samit Srbije je deo tog pokreta.

Smrt fašizmu!
Proleteri svih zemalja ujednite se!

Organizacije, udruženja i radničke grupe, članice Levog samita Srbije pozivaju radnice i radnike, penzionerke i penzionere, seljaštvo, nezaposlene, studentkinje i studente, sve koji su postradali i osiromašili tokom tranzicije, da podrže naše  Solidarne principe i pridruže nam se u borbi. Naše samoorganizovanje u jedinstveni levi front nastalo je iz iskustva različitih borbi protiv privatizacione pljačke i drugih neoliberalnih reformi i nastavlja se borbom protiv politike štednje, antiradničkih zakona, daljeg propadanja privrede, rodne neravnopravnosti, siromaštva, nezaposlenosti i uništavanja
životne sredine.

 

Levi samit Srbije čine:
Centar za kvir studije, Beograd

Centar za politike emancipacije, Beograd

Centar „Oktobar“, Beograd

Forum Roma Srbije

Gerusija, Novi Sad i Beograd

Građansko-sindikalni front, Vršac

Kontekst kolektiv, Beograd

LAPID, Beograd

Marks21, Beograd, Kruševac i Novi Sad

Obruč, Ratkovo

PARISS, Kragujevac, Jagodina i Sjenica

ROZA, Zrenjanin

Solidarnost, Subotica

S.T.R.I.K.E, Novi Sad

Udruženje akcionara „Vršački vinogradi”, Vršac

Zelena omladina Srbije

Zrenjaninski socijalni forum, Zrenjanin

Žindok, Beograd

Ievisamitsrbije.org
facebook.com/Ievisamitsrbije
Ievisamitsrbije@gmail.com