Solidarna podrška radnicama i radnicima preduzeća Zastava INPRO

inpro

Levi samit Srbije upućuje solidarnu podršku radnicama i radnicima preduzeća Zastava INPRO koji već dvadeset tri dana štrajkuju glađu u pokušaju da se izbore za svoja prava na dostojanstven život i rad.

Ugrožavanje života i trajno urušavanje zdravlja ovih ljudi, nisu posledica štrajka, kako se to tendenciozno predstvalja, nego posledica višedecenijske politike koja je služeći krupnom kapitalu uništavala privredu i ekonomiju zemlje.

Uništavanje i rasprodaja privrednih i prirodnih dobara Srbije je ujedno i oduzimanje prava na rad i poštenu zaradu ljudima koji su decenijama stvarali fabrike i javnu infrastrukturu. Sadašnjim ignorisanjem zahteva radnika i radnica Zastave INPRO vlasti pokazuju da ni ljudski životi za njih nisu dovoljno visoka cena koja može zasutaviti dalje privatizacije i uništavanje industrije, a iznos invalidske penzije koja im se obećava je sramna slika raspodele budžetskih sredstava gde se „mere štednje“ lome preko najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Nije istina da u državnom budžetu nema dovoljno novca za rešavanje problema radnika ove fabrike. Taj novac je poklonjen privatnim investitorima kako bi otvarali privremene fabrike u kojima će od već poniženog radništva stvarati robove.

Levi samit Srbije poziva sve organizacije, sindikate, pojedince i pojedinke da pokažu solidarnost sa štrajkačima u fabrici Zastava INPRO i podrže sve zahteve za koje se ovi radnici i radnice bore rizikujući živote.

Solidarno!